Η έγκυρη ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, και ειδικότερα των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, σχετικά με τον εμβολιασμό τους έναντι των λοιμωδών νοσημάτων, αποτέλεσε το βασικό άξονα της κοινής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ), με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 2025.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, χαιρετίζοντας τη χθεσινή εκδήλωση, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των επαγγελματιών υγείας στον εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας ότι «η σύσταση από τον επαγγελματία υγείας είναι ο ισχυρότερος προβλεπτικός παράγοντας για το αν ένας ασθενής θα εμβολιαστεί. Για το λόγο αυτό, είναι καίριο να εφαρμόζονται εξατομικευμένα κριτήρια, να υπογραμμίζονται οι θετικές εμπειρίες με τα εμβόλια, να αφιερώνεται χρόνος για συζήτηση και να απαντώνται τα ερωτήματα και οι ανησυχίες του ασθενούς, ώστε να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο φαινόμενο της «εμβολιαστικής κόπωσης». Παράλληλα, ο προγραμματισμός των ετήσιων εμβολιασμών θα πρέπει να απλοποιηθεί, προκειμένου να μη δημιουργείται πίεση το φθινόπωρο, εφόσον υπάρχουν εμβόλια, όπως αυτά του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα και του κοκκύτη, που μπορούν να χορηγηθούν άλλη εποχή».
Ενδορρινικό εμβόλιο γρίπης και μονοκλωνικό αντίσωμα για τον RSV
Στις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που αναμένονται εντός του τρέχοντος έτους στο πεδίο των μεταδοτικών νοσημάτων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Μίχος. Όπως είπε, μέσα στο 2025 περιμένουμε ενδορρινικό εμβόλιο γρίπης, καθώς και μονοκλωνικό αντίσωμα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) για όλα τα νεογνά. Η πρώτη εξέλιξη πρόκειται να παροτρύνει αρκετούς πολίτες που δεν θέλουν τις βελόνες ώστε να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, η δεύτερη αφορά σε σημαντική προφύλαξη για τον RSV για τα νεογνά, τα οποία αποτελούν και την ομάδα υψηλού κινδύνου για τον ιό.
Πηγή: ygeiamou.gr