Advertisement

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Υπ. Υγείας στο YgeiaPress απαντάει σε καυτά ερωτήματα που αφορούν την Υγεία

Την πρώτη του συνέντευξη στην νέα μας ιστοσελίδα, YgeiaPress παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

Ο κ. Δαμιανός ερωτηθείς απαντάει μεταξύ άλλων σε όσα ακούγονται για τις πολύ υψηλές αμοιβές γιατρών στο ΓΕΣΥ, για την “κάθοδο” μεγάλων εταιρειών από το εξωτερικό οι οποίες εξαγοράζουν ιδιωτικά Νοσοκομεία στην Κύπρο. Τοποθετείται επίσης στο αίτημα του Δήμου Πάφου να γίνει το Νοσοκομείο της Πάφου Πανεπιστημιακό καθώς και για τις σημαντικές αδυναμίες που παρατηρούνται στο δημόσιο νοσηλευτήριο της πόλης.

Κύριε Υπουργέ, πόσο προβληματίζει το κράτος η κάθοδος μεγάλων εταιρειών από το εξωτερικό και η αγορά ιδιωτικών νοσοκομείων; Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας; Βλέπουμε ότι αυτό το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

Μετά την λειτουργία του ΓΕΣΥ παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για δημιουργία ή αγορά νέων Νοσηλευτηρίων τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους επενδυτές. Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας από ξένες ή ντόπιες εταιρίες, είναι ευπρόσδεκτες τόσο για την οικονομία όσο και για τον τομέα της Υγείας.

Η ανέγερση των νοσηλευτηρίων ανεξάρτητα από τον επενδυτή, γίνεται βάσει νομικού πλαισίου το οποίο είναι κοινό για όλους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, υπάρχουν κριτήρια ποιότητας που πρέπει να πληρούν τα νοσηλευτήρια ως προς τις κτηριακές υποδομές, τη στελέχωση τους με προσωπικό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τους.

Σημειώνεται ότι όλα τα νοσηλευτήρια ελέγχονται από ομάδα εντεταλμένων Επιθεωρητών για την τήρηση των προνοιών του Νόμου, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας των ασθενών. 

Επιπλέον το κράτος έχει μεριμνήσει για παροχή χορηγιών προς τα νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση τους και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Υπουργός Υγείας Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός // Health Minister The Minister of Health, Mr Michael Damianos

– Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Υγεία στην Κύπρο και ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου για την αντιμετώπισή τους;

Από την έναρξη της θητείας μου ως Υπουργός Υγείας, έχω θέσει ως προτεραιότητα την προαγωγή της υγείας των πολιτών, την ενίσχυση και θωράκιση του ΓεΣΥ και τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Προωθείται η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου

Κύριο όπλο μας στην προσπάθεια για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και κατ΄ επέκταση της θωράκισης του Γενικού Συστήματος Υγείας,  είναι ασφαλώς η ετοιμασία και προώθηση νομοσχεδίων, κάτι το οποίο πράξαμε από τη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα στο Υπουργείο Υγείας.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Συνήγορο του Ασθενούς το οποίο ευελπιστούμε ότι εντός Μαρτίου, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Επίσης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αφορά στην Εποπτεία του ΓεΣΥ, τα Κλινικά Εργαστήρια,  όπως και το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης. 

Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία των εξαιρετικά σημαντικών Νομοσχεδίων για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και για το Επάγγελμα του Διασώστη, τα οποία θα οδηγηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση. Τέλος, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, ενώ στη Νομική Υπηρεσία βρίσκονται τα νομοσχέδια για την Ανακουφιστική Φροντίδα και τα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα.

The Council will seek to adopt a recommendation on smoke- and aerosol-free environments, focusing on key outdoor areas like playgrounds and restaurant terraces, as well as emerging tobacco and related products such as e-cigarettes, heated tobacco products and heated herbal products.

Στην κορυφή της ατζέντας μας βρίσκονται και τα προληπτικά προγράμματα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να ενισχύσουμε τα πληθυσμιακά ανιχνευτικά προγράμματα. Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες προσδοκούμε πως θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ανίχνευσης του παχέος εντέρου ενώ στη συνέχεια θα εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες μας για την υλοποίηση ανιχνευτικών προγραμμάτων για τον καρκίνο του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα, προγραμματίζουμε και την εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος για την ανίχνευση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος σε βρέφη ηλικίας 18-30 μηνών.

Παράλληλα προωθείται η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την ευθύνη για την οργάνωση, αξιολόγηση, και διαπίστευση όλων των ογκολογικών υπηρεσιών,  εστιάζοντας στους βασικούς πυλώνες δράσης της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης – αντιμετώπισης, της έρευνας και καινοτομία όπως περιγράφονται στην Εθνική Στρατηγική Καρκίνου. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα ανακοινώσουμε το μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Μας προβληματίζουν οι καταχρήσεις σε βάρος του ΓεΣΥ

Σε ότι αφορά τον ΟΚΥπΥ, πέραν της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσηλευτήρια, κύριο μέλημα μας είναι η υλοποίηση του σχεδίου δράσης που ο οργανισμός έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει δούμε σημαντικές αλλαγές ακόμα και στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Σίγουρα, δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε μια μέρα αλλά από την άλλη δεν γίνεται ούτε και να συνεχίσει ο οργανισμός να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε προ της μεταρρύθμισης.

Τέλος το θέμα της σωστής εποπτείας του ΓεΣΥ είναι ένα σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και μέσω της τεχνογνωσίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια από το γραφείο του επόπτη του ΓεΣΥ  θα υλοποιήσουμε ως Υπουργείο τον εποπτικό μας ρόλο με στόχο την ενίσχυση και περαιτέρω βελτίωση του ΓεΣΥ.

– Υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι γιατροί “θησαυρίζουν” μέσω του ΓΕΣΥ. Πώς σχολιάζετε αυτό το φαινόμενο και θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος;

Οι καταχρήσεις σε βάρος του ΓεΣΥ είναι ένα θέμα το οποίο μας προβληματίζει, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε στενά με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και στηρίζουμε τα μέτρα που λαμβάνει για  αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η αντιμετώπιση τους είναι πολύπλευρη και πολυεπίπεδη με έμφαση τόσο στους μηχανισμούς αποτροπής όσο και στις μεθόδους ανίχνευσης και διερεύνησης. Ο ΟΑΥ χρησιμοποιεί το Σύστημα Πληροφορικής για να υλοποιεί κανόνες αποτροπής υποβολής απαιτήσεων που είναι ανεπίτρεπτες αλλά και χρησιμοποιεί μηχανισμούς ελέγχου απαιτήσεων τόσο σε δειγματοληπτική βάση πριν την αποζημίωση τους όσο και προηγμένες αναλύσεις δεδομένων προς διαπίστωση ασυνήθιστων τάσεων και συμπεριφορών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Επιπρόσθετα μέσα από μηχανισμούς λήψης παραπόνων και καταγγελιών, λαμβάνει πληροφόρηση την οποία αξιολογεί ανάλογα. Έχουν μέχρι σήμερα διενεργηθεί εκατοντάδες διερευνήσεις από όλο τα φάσμα παροχεών και έχουν επιβληθεί ποινές εκεί που έχουν αποδειχθεί παραβάσεις της Νομοθεσίας.

Το Γ.Ν. Πάφου ως κτίσμα του 1980 παρουσιάζει διάφορα κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα

Επιθυμώ πάντως να επισημάνω πως είναι θεμιτό οι καλοί επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να αμείβονται καλά φτάνει να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ασθενείς.

Σε ότι αφορά τώρα την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, η αναλογιστική μελέτη του ILO η οποία ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, δεικνύει ότι το Σύστημα είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμο μέχρι και το 2032 σε όλα τα σενάρια, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε αύξηση των υφιστάμενων ποσοστών εισφοράς. Ωστόσο, και παρά τις προβλέψεις των μελετών, οφείλουμε -δικαιούχοι και πάροχοι- να προστατέψουμε το ΓεΣΥ και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου.

– Υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία ενός ογκολογικού κέντρου στην Πάφο, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας; Αν ναι, ποιο θα μπορούσε να είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Όλες οι ανάγκες στον τομέα της υγείας θα τύχουν αξιολόγησης μέσα από την ολοκλήρωση του Σχεδιασμού των αναγκών και των δυνατοτήτων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο (Capacity Planning). Η εν λόγω στρατηγική καλύπτει θέµατα υποδομών, αριθµητικής επάρκειας επαγγελµατιών υγείας και εξοπλισµού.

Οπότε, για να απαντήσω στο ερώτημα σας, εάν διαφανεί μέσα από τον Σχεδιασμό Αναγκών και Δυνατοτήτων στον τομέα της υγείας πως πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στην Πάφο, θα το εξετάσουμε με τη μέγιστη προσοχή και θα πράξουμε ανάλογα.

– Το Νοσοκομείο Πάφου βλέπουμε ότι έχει σοβαρά προβλήματα, τόσο κτιριακά όσο και λειτουργικά. Μήπως ήρθε η ώρα για νέο Νοσοκομείο ή για ριζική αναβάθμισή του; 

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου ως κτίσμα του 1980 παρουσιάζει διάφορα κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα τα οποία σαφώς πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προβαίνει σε διάφορες ενέργειες για επίλυση τους, υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου.

Τα τελευταία χρόνια διατέθηκαν πέραν των €21,8 εκ. για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, τόσο σε κτηριακές υποδομές, όσο και στην αγορά και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

 Δημιουργήθηκε νέα υπερσύγχρονη Μονάδας Αιμοκάθαρσης ενώ σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται η επέκταση Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, η Δημιουργία Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας,  και η διαμόρφωση 4ου ορόφου για υπηρεσίες για τη μητέρα και το παιδί, που αφορά Γυναικολογικό / μαιευτικό και Παιδιατρικό Τμήμα. Πρέπει να σημειώσουμε πως με την ολοκλήρωση των έργων και τη λειτουργία των αναφερόμενων Τμημάτων, στον υφιστάμενο Παιδιατρικό Θάλαμο, θα λειτουργήσει αυτόνομη Πνευμονολογική Κλινική. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού  όπως και η αλλαγή του συστήματος κλήσεων νοσηλευτών.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Νοσοκομείου καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σκέψεις για ανέγερση νέου νοσηλευτηρίου.

– Το αίτημα του Δήμου Πάφου για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μπορεί να αποτελέσει ένα νέο βήμα για την Υγεία στην Κύπρο; Πώς αξιολογείτε αυτή την πρόταση;

Μέσα από το νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές το οποίο θα υποβάλουμε προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη, θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων, τα οποία θα πρέπει βεβαίως, να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κριτήρια.

Για να δημιουργηθεί πανεπιστημιακό νοσοκομείο, χρειάζεται αρκετός χρόνος. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσουμε σε πρώτη φάση τα νομικά όπλα, για να μπορούν να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία.

Follow by Email
WhatsApp